Ablak a munkánkra

„Elmennék pszichológushoz, csak…”


Érdekes kérdés, hogy kiben mikor érik meg az elhatározás, hogy pszichológushoz forduljon. Tegyük fel, hogy Ön éppen most jutott el odáig, hogy megtegye ezt a lépést, de a feltornyosuló kérdések akadályozzák abban, hogy időpontot kérjen. A következő sorokban érintek néhány olyan pontot, ami esetleg Önben is felmerülhetett és halogatásra késztette. Remélem, hogy mire a végére ér, sikerül eloszlatnom szorongásai egy részét!

“Félek felvenni a telefont!”

Egy idegent felhívni telefonon sokakban nagy feszültségeket okoz és van, hogy emiatt halogatják a kapcsolatfelvételt. Jó hírünk az, hogy hozzánk emailen is be tud jelentkezni! Ugyanakkor az első alkalommal természetesen személyesen is számítunk Önre.

„Hol kezdjem? Mit mondjak?”

Azt javaslom kezdje el bárhol és folytassa bármivel! Nincsenek szabályok azt tekintve, hogy Ön milyen témákat említsen. Biztosíthatom, hogy mindenre kíváncsiak vagyunk és ha úgy érezzük szükséges, felteszünk kérdéseket.  Önnek az első alkalommal annyi a dolga, hogy eljöjjön és meséljen magáról, mi pedig kíváncsian hallgatjuk.

“Miért van zsebkendő?”

A zsebkendő sok mindenre jó. Előfordul, hogy valakit megérint egy-egy téma és olyankor jó, ha kéznél van papír formájú segítség. Szabad sírni és nevetni is. Sőt még dühösek is lehetnek! No meg néha náthásak és olyankor sem árt a zsebi. Az üléseknek nem célja, hogy megríkassák és a folyamat hatékonyságát sem jelzi, hogy ki mennyi könnyet ejt el.

“Olvasnak majd a gondolataimban?”

Ugyan nem tudok minden pszichológusról nyilatkozni, de akiket ismerek – magamat is beleértve – nincsenek ilyesfajta szuperképességei. Ami miatt felmerülhet hasonló az az, hogy igyekszünk különleges figyelemmel kísérni Önt az üléseken és ráhangolódni az Ön gondolkodására és érzelmi állapotára. Ha megvan ez a fajta empatikus odafordulás, lehetnek olyan pillanatok, amikor úgy érzi “olvasnak a gondolataiban”, hisz valamelyest mi is átéljük, amit Ön.

“Elég nagy/érdekes/jó-e a problémám ahhoz, hogy pszichológushoz menjek?”

Röviden és tömören, igen. És nem. Valójában erre a kérdésre nem biztos, hogy érdemes választ keresni, hiszen nincs egyezményes mérőszáma az emberi “problémáknak”. A leghasznosabb támpont az lehet, ha megvizsgálja, Önt mennyire feszíti, zavarja az adott terület és ha szeretne változni, akkor vágjon bele! Gyakori tévhit, hogy csak “súlyos”, pszichiátriai problémákkal küzdő embereknek kell segítség. Ez nem így van, sőt! A pszichológiai tanácsadás célcsoportja a pszichésen egészséges emberek halmaza, akiknek valamilyen életvezetési elakadás, átmeneti krízis, kihívást jelentő döntéshelyzet nehezíti a mindennapjait. Az pedig, hogy elég “érdekes”-e amit elénk tár… Annyira mindenképp, hogy minket érdekeljen!

Lezárásként pedig jöjjön egy kis belső műhelytitok: kevesen tudják, de a pszichológusoknak előírás részt venni önismereti céllal terápián. Tehát mi is voltunk az Ön cipőjében és hasonló kérdésekkel és szorongásokkal tettük meg az első lépéseket. Úgyhogy bátran vegye fel velünk a kapcsolatot, akár telefonon, akár emailben.

És mindenekelőtt ne feledje, a pszichológus is ember 😉

Van még kérdése? Írja meg nekünk az info@kilatas-tanacsadas.hu címre és szívesen válaszolunk!

Szerző: Pálinkás Fruzsina


Szólj hozzá