Szolgáltatásaink

A párterápia a családterápia egy formája, amikor az ülésen a pár két tagja vesz részt a szakemberekkel.

Hogyan kell elképzelni a párterápiát?

A családterápiához és az egyéni tanácsadáshoz hasonlóan a párterápia során is cél mentén haladunk, melyet közösen tűzünk ki a párral. Az ülések kettős vezetésűek, tehát két szakember van jelen. Akut krízis esetén lehet néhány alkalmas, mélyebben gyökerező problémák esetében több hónapos párterápia ajánlott. Az ülések általában két hetente követik egymást, időtartamuk 90 perc.

Maga a terápia módszertanilag nem csupán beszélgetést takar, a szakemberek használhatnak például mozgást, rajzolást, drámát, teszteket. A módszerek kijelölése természetesen nagyban függ a kijelölt céloktól, azokat minden esetben a pár hozott problémája és személyisége mentén alakítjuk ki.

Milyen típusú problémákkal fordulhatnak hozzánk?

  • Gyakori probléma a bizalom megingása, akár külső kapcsolat, akár az egymástól való eltávolodás miatt. A megcsalás, az elhidegülés lehet azonban olyan krízis, melynek hatására a pár tagjai fontos kérdések megvitatására kényszerülnek, és ennek következtében kapcsolatuk erősebbé, igényeiknek megfelelőbbé válik.
  • Előfordulhatnak kommunikációs problémák, például, hogy a pár tagjai nem merik nyíltan vállalni igényeiket, ugyanakkor a másik féltől elvárják a gondolatolvasást. Ilyen esetben igen könnyű a másikban csalódni, ami egy idő után folyamatos frusztrációt, elakadást eredményez a kapcsolatban.
  • A párkapcsolatok természetüknél fogva fejlődésen mennek keresztül és e fejlődés során jól beazonosítható fázisok követik egymást. A kezdeti szenvedélyességet viták sora, majd növekvő elköteleződés válthatja. Ezek a változások azonban egybe eshetnek stresszt okozó eseményekkel, életciklus változásokkal, aminek hatására bizonytalanság, szorongás jelenhet meg a pár tagjaiban.
  • Jelentkezhet nehézségként a visszatérő tematikájú, állandósult veszekedés, ahol már szinte egyik fél sem tudja, miért bántja a másikat és honnan indult a probléma.

Egy jól működő párkapcsolat feltölt, akár a saját problémák feldolgozását is megkönnyítheti. Így a párterápia során az a cél, hogy a pár tagjai jól kommunikáljanak egymással, mindkettejük számára megfelelő szintű legyen a bizalom, intimitás, és elégedettek legyenek a párkapcsolati szerepeikkel, hierarchia viszonyokkal.

Amennyiben úgy érzik párkapcsolati problémáik megoldásához szükségük volna segítségre, forduljanak hozzánk bizalommal!