Rólunk

Drippey-Dévai Julianna

Pszichológus

Mindannyiunk számára léteznek olyan gondolatok, mondatok, melyek egy-egy életszakaszban sokat lendítettek a fejlődésünkön, változtattak azon, ahogyan a dolgokat szemléljük. Manapság egyre elfogadottabb szakember segítségét kérni a nehezebb élethelyzetek során, ennek ellenére sokszor megkérdőjeleződik szakmám fontossága, sokan úgy gondolják, minden nehézséggel meg kell küzdenünk egyedül, felesleges idegen embernek „kibeszélni” a gondjainkat. Számomra talán az egyik legmarkánsabb gondolat ezzel kapcsolatban az, amit egy képzőm fogalmazott meg: sebeink, sérüléseink, traumáink mindig másokkal kapcsolatosan történnek. Minden esetben ott van vagy épp hiányzik egy fontos személy ezekben a helyzetekben, ezért mindig a kapcsolatainkban sérülünk. Így a megoldás, a megkönnyebbülés vagy a változás sem lehetséges egy segítő, támogató, elfogadó kapcsolat nélkül.

Pszichológusként az egyik legfontosabb feladatnak tartom kialakítani azt a légkört, melyben a klienssel partnerként együtt tudunk dolgozni a kérdései, céljai mentén. Az önmagunkkal és a környezetünkkel meglévő kapcsolat ebben az elfogadó légkörben tud fejlődni, változni a leginkább. Képzésben lévő családterapeutaként rendszerben gondolkodom, mindig különböző rendszerek tagjai vagyunk, melyekkel nem tudunk nem kommunikálni, nem tudjuk kivonni magunkat hatásuk alól, legyen az a családunk, a párkapcsolatunk, a baráti társaságunk vagy akár egy intézmény.

Sématerápiás tanulmányaim segítenek abban, hogy segítségére lehessek klienseimnek azokban a helyzetekben, melyek intenzív érzelmi reakciókat váltanak ki. A sématerápiás eszköztár segítségével a kliens meg tudja érteni érzéseinek gyökerét és meg tudja változtatni reakcióit, viselkedését. Talán ez számomra a legszebb dolog ebben a hivatásban, kísérni és támogatni, ahogy egy-egy kliens (legyen az gyermek vagy felnőtt) egyre inkább meg tudja ismerni önmagát, egyre tudatosabbá válik a saját és mások működésével kapcsolatban. Azonban sokszor a változáshoz nem elég tudni, mi miért és hogyan történik bennünk vagy éppen milyen korábbi tapasztalat okozhatja a mostani nehézségeket. Elhagyni a játszmákat, felülírni a hiedelmeinket és a már nem bennünket szolgáló viselkedéseket nagy munka, melyben úgy hiszem segítségére lehetek annak, aki hozzám fordul.

Pszichológusként különösen fontosnak tartom a tiszta határokat és a transzparenciát. Mentálisan egészséges személyekkel dolgozom, munkámra jellemző, hogy nem terápiás mélységű, így elsősorban a jelenre és a jövőre fókuszálunk, és a közösen kitűzött célok felé haladunk az üléseken.

Diplomám kézhez vételét követően gyógypedagógiai intézményben kezdtem dolgozni, ahol volt alkalmam tapasztalatot szerezni sajátos nevelési igényű, fogyatékossággal élő, ADHD-s, autizmus spektrum zavarban érintett gyermekekkel és családjaikkal végzett munkában. Iskolapszichológusként gyermekekkel és felnőttekkel egyaránt foglalkoztam. Emellett több évig tevékenykedtem HR területen, melynek segítségével rálátást nyerhettem a munkaerő-piaci helyzetre, elsajátíthattam a coaching szemléletű tanácsadást pályaválasztási kérdésekben, így karrierváltási kérdésekben is segítségére lehetek klienseimnek.

Fontosnak tartom a kurrens pszichológiai kutatási eredmények gyakorlati használhatóságának megmutatását, így a Mindset Pszichológiai Szaklapban és a Bebalanced Pszichológiai Pont online felületein találkozhat cikkeimmel. Külön érdeklődésem a tehetségfejlesztés, részt vettem a Develent Tehetségfejlesztő Program kidolgozásában és tréningek tartásában egyetemista és középiskolás célcsoportnak.

 

Egyéni tanácsadás keretein belül várom Önt

 • karriertanácsadásra amennyiben pályaválasztási, pályamódosítási kérdései vannak
 • életvezetési tanácsadásra amennyiben konfliktuskezelési, kapcsolati, kommunikációs nehézségei vannak
 • nevelési tanácsadásra, amennyiben gyermekével kapcsolatosan támadnak nehézségei

Család-, vagy párterápia keretében keressenek bizalommal, amennyiben

 • problémák adódnak az család életében
 • sajátos nevelési igényű, vagy beilleszkedési, tanulási, magatartászavaros gyermek nevelésével kapcsolatban nehézségek merülnek fel
 • párjával gyakoriak a megoldás nélküli konfliktusok, visszatérő problémák, eltávolodtak egymástól

 

Végzettségeim:

 • KRE BTK Pszichológia BA – Viselkedéselemző
 • ELTE PPK Pszichológia MA – Okleveles pszichológus Tanácsadás- és iskolapszichológia szakirányon
 • Magyar Családterápiás Egyesület – 200 órás családterápiás módszerspecifikus képzés; 150 órás önsimereti sajátélmény; 80 órás szupervízó (Dr. Pászthy Bea)
 • Nemzetközi Sématerápiás Egyesület (ISST) – Gyermek- és Serdülő sématerápia képzés (W1, 2, 3, 4, Christoff Loose); Felnőtt Sématerápiás képzés (W1, 2, 3, Bálint Andrea)
 • Érzelem Fókuszú Terápia Externship (Scott Woolley)
 • Williams Életkészségek Tréning
 • OH kártya instruktor képzés